МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2015-06-03 10:37:27

В рамках Всеукраїнського фестивалю науки 23 травня 2015 в Науково-дослідному інституті «Миколаївська астрономічна обсерваторія» (НДІ МАО) пройшли заходи, присвячені святкуванню Дня науки в Україні.

Об 11 годині в Круглому залі обсерваторії відбулася презентація нової книги "Впечатления моей жизни. Из воспоминаний директора Николаевской обсерватории Б.П. Остащенко-Кудрявцева". На захід були запрошені представники освіти та культурної громадськості м. Миколаєва, а також родичі Б.П. Остащенко-Кудрявцева. Вчений секретар обсерваторії Ж. А. Пожалова, яка є редактором книги, розповіла про історію її створення та зміст, а також коротко зупинилася на деяких відомостях з біографії Б.П. Остащенко-Кудрявцева. Зустріч завершилася екскурсією, під час якої запрошені гості мали можливість познайомитися з історичним минулим Миколаївської обсерваторії та її сьогоденням.

А з 12 години обсерваторія відчинила свої двері для жителів і гостей м.Миколаєва, бажаючих ознайомитися з унікальною пам`яткою нашого міста. Оголошений заздалегідь День відкритих дверей в обсерваторії привернув увагу більше 1600 осіб, що взяли участь у цій події.

До самого вечора йшов нескінченний потік людей. Кожні 10-15 хвилин починалася екскурсія на мальовничій галявині біля Головного будівлі з розповіді про історію створення та розвиток Миколаївської обсерваторії.

Потім гості знайомилися з астрономічним музеєм, де розміщені старовинні астрономічні інструменти, колекція астрономічних годинників, старовинні книги, фотографії, картини, карти.

Крім того, у кожного відвідувача була можливість ознайомитися з фотовиставкою Клубу любителів астрономії, де були представлені фотографії астрономічних об'єктів, зроблені любителями астрономії, в тому числі з Миколаєва (близько 20 експонатів).

Тут же були розміщені телескопи астрономів-аматорів. У денний час вони демонстрували Сонце через спеціальні світлофільтри, а ближче до вечора в їх телескопи можна було помилуватися на Місяць.

В рамках заходу був організований показ діючих та історичних астрономічних інструментів - Аксіального меридіанного круга (об'єкт національного надбання України), Мобільного телескопа, Мультиканального телескопа, Меридіанного круга Репсольда, Вертикального круга Репсольда і Пасажного інструмента Фрейберга-Кондратьєва. Відвідувачі ознайомилися з процесом проведення сучасних спостережень на автоматизованих телескопах та організацією спостережень у минулому.

Для проведення Дня відкритих дверей в НДІ МАО було організовано робочу групу з висококваліфікованих фахівців, розроблені маршрути екскурсій. В роботі було задіяно більше 20 працівників обсерваторії, кожен з яких займав певне місце: або в павільйоні інструменту, або в Круглому залі Головного будинку, або для супроводження групи екскурсантів. Весь колектив працював злагоджено та з повною віддачею, результатом чого став високий рівень організації даного заходу, позитивні й навіть захоплені відгуки гостей.