МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2011-05-30 12:13:06

7 вересня 2010 Миколаївська астрономічна обсерваторія зустрічала групу шановних представників великої родини Кнорре, які прибули до нас з Німеччини. Напевно, з часів першого директора Карла Кнорре (1801-1883) наша обсерваторія не пригадує, щоб одночасно в її стінах знаходилося стільки людей, гордо носять прізвище Кнорре.

Адже в сім'ї у К. Кнорре було 16 дітей (на жаль, деякі з них померли в ранньому дитинстві), а в складі делегації, включаючи саму юну мандрівницю, якій трохи більше одного року, виявилося 16 чоловік. Причому двоє з них повні тезки свого знаменитого предка Карла Фрідріха Кнорре. Всі вони проживають в різних областях Німеччини і є нащадками Карла Кнорре по лінії його другого сина Олександра (1836-1919).

Неважко було помітити, що в цій сім'ї з великою повагою і шануванням ставляться до сімейних переказів, пов'язаних з пам'яттю їх прапрадіда-астронома. І навіть книга про Карла Кнорре, написана в Миколаївській обсерваторії, була переведена їх власними силами для «домашнього користування» на німецьку мову. А мрія відвідати Миколаїв народилася у доктора Еріка фон Кнорре ще за часів існування Радянського Союзу, коли, будучи торговим представником Німеччини, йому неодноразово доводилося бувати в нашій країні. І ось через багато років, цій мрії судилося здійснитися - він очолив сімейну делегацію трьох поколінь нащадків Кнорре для того, щоб безпосередньо познайомитися і доторкнутися до святинь, пов'язаних з іменами своїх родичів. У складі делегації рідні та двоюрідні брати і сестри, діти і внуки Еріка фон Кнорре, представники різних спеціальностей (лікарі, юристи, комерційні та соціальні службовці і т. д.).

Візит до Миколаївської обсерваторію почався з урочистого засідання Вченої ради за участю представників культурної громадськості м. Миколаєва. Директор обсерваторії Геннадій Пінігін вручив гостям свідоцтво про присвоєння малій планеті № 14339 імені «Кнорре», що викликало у них бурхливе захоплення. На початку 2010 року цей астероїд, відкритий астрономом Кримської астрофізичної обсерваторії Людмилою Іванівною Черних у квітні 1983 року, рішенням Міжнародного астрономічного союзу за пропозицією першовідкривача був названий на честь династії астрономів Кнорре. Гості були також приємно здивовані і зраділи, дізнавшись, що Миколаївська обсерваторія включена в Попередній список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України. Після досить грунтовної лекції про історію створення і наукової діяльності нашої обсерваторії, прочитаної науковим співробітником Анатолієм Іванцовим англійською мовою, гостям була надана можливість познайомитися з музеєм та наукової майданчиком обсерваторії. І тут не обійшлося без яскравих емоцій: адже у нас органічно сусідять інструменти, виготовлені німецькими майстрами минулого, і нові телескопи, розроблені і створені співробітниками нашої обсерваторії. З великим інтересом члени делегації оглядали приміщення головного будинку, де майже півстоліття працював Карл Кнорре і жила його родина. Зустріч тривала до пізнього вечора бесідами за столом в очікуванні ясного неба. Без удаваної скромності можна сказати, що відвідування Миколаївської обсерваторії залишило глибокий слід у душах нащадків Кнорре, про що свідчать записи в обсерваторскіх книзі почесних відвідувачів. На жаль, погода нас підвела і гостям так і не вдалося доторкнутися до таїнства нічних астрономічних спостережень. Ще один сумний момент полягав у тому, що через аварійний стан, в якому ось уже не одне десятиліття перебуває головний будинок обсерваторії, очікуючи ремонтно-реставраційні роботи, ми не змогли показати ротонду і підвальну частину будівлі, хоча вони були дуже функціонально значимі під часи Карла Кнорре.

Нагадаємо, що це вже другий візит до Миколаївської обсерваторію спадкоємців Карла Кнорре. Рівно три роки тому, у такі ж прекрасні вересневі дні, нашу обсерваторію відвідали гості з Франції: Сюзанна Ераль і Серж Прат, бабуся яких була дочкою першого сина - Федора Карловича Кнорре (1831-1911). За останні п'ять років в результаті захоплюючого і плідної співпраці з ними з'явилися на світ дві книги - переклад на французьку мову біобібліографічного збірки «Карл Кнорре - перший астроном Чорноморського флоту» (2007) та книга «Династія астрономів Кнорре» (2009). А зовсім скоро вийде з друку більш розширений англійський переклад цієї книги.