МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2011-02-24 11:16:06

30 березня 2010 в циркулярі Центру малих планет опубліковано повідомлення про присвоєння малій планеті № 14339 імені KNORRE. Цей астероїд, відкритий астрономом Кримської астрофізичної обсерваторії Людмилою Іванівною Черних у квітні 1983 року, рішенням Міжнародного астрономічного союзу за пропозицією першовідкривача був названий на честь династії астрономів Кнорре.

Вона включає три покоління астрономів, які працювали з 1794 по 1919 рр.. в обсерваторіях Тарту, Пулкова, Миколаєва та Берліна. Засновником династії є Ернст Кристоф Кнорре (1759-1810). Будучи директором Дерптський жіночої гімназії, в 1795 році він зайнявся практичної астрономією в години дозвілля і став записувати в щоденник всі результати своїх робіт.

При відкритті Дерптського університету в 1802 році Ернст Кнорре був призначений помічником професора математики, а також астрономом-спостерігачем тимчасової обсерваторії університету. Передчасна смерть у 1810 році припиняє його коротку кар`єру в астрономії. Його син Карл Фрідріх Кнорре був першим астрономом Чорноморського флоту, 19-річним юнаком запрошеним з Дерптський обсерваторії в 1820 році адміралом А.С. Грейгом (1775-1845) для того, щоб очолити будується в Миколаєві Морську обсерваторію. Він пробув на посаді директора обсерваторії 50 років і прославився своєю багатогранною діяльністю не тільки за астрономічним забезпечення Чорноморського флоту, а й науковими астрономічними роботами, про що свідчать присвоєні йому звання віце-адмірала і члена-кореспондента Петербурзької академії наук. Один із синів Карла Кнорре, Віктор Карлович Кнорре (1840-1919) - останній з прямих представників астрономічної династії Кнорре, отримав астрономічне освіту в Берліні, працював у Миколаївській, Пулковської і Берлінської обсерваторіях. Вклад Віктора Кнорре в астрономію є особливо плідним: він відкрив чотири малих планети (Koronis, Oenone, Hypathia і Penthesilea), займався поліпшенням конструкції астрономічних інструментів і телескопів. Зокрема, розробив новий мікрометр для реєстрації астероїдів під назвою «деклінограф», представлений разом з іншими роботами на Паризькій всесвітній виставці 1900 року. Династія астрономів Кнорре внесла істотний і помітний внесок у розвиток астрономії XIX століття, у вдосконалення астрономічних телескопів і інструментів, а також у створення відомих зараз астрономічних обсерваторій в Тарту та Миколаєві.