МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2010-11-16 19:09:56

Протягом 2009 року НАО проводила заходи в рамках святкування важливої ​​події - МГА 2009. 22 січня 2009 в Круглому залі НАО відбулося відкриття МГА 2009. Цій події було присвячено урочисте засідання Вченої ради НДІ МАО із запрошенням представників обласної та міської влади, народної освіти, наукової та культурної громадськості Миколаївщини.

З доповіддю, присвяченою МГА 2009 і огляду історії досягнень астрономічної науки, виступив директор НДІ МАО Геннадій Іванович Пінігін. Далі відбулося спільне обговорення заходів у рамках святкування МГА 2009. Яскраве враження залишилося від виступу міського голови Володимира Дмитровича Чайки та прямого телефонного зв`язку з нашим земляком - космонавтом Юрієм Павловичем Гидзенко.

2-3 квітня астрономи НАО брали участь у здійсненні одного з найцікавіших проектів МГА 2009 «Сто годин астрономії». У ці два вечори обсерваторію відвідали близько 50 осіб, для яких були організовані екскурсії з показом деяких небесних об`єктів в телескоп. Слід зазначити, що погода нам супроводжувала, але можливості обсерваторії не змогли задовольнити інтерес усіх охочих зазирнути на зоряне небо в телескоп.

12 вересня 2009 відбувся День відкритих дверей в НАО, присвячений Дню міста Миколаєва. У цей день обсерваторію відвідали близько 1300 гостей та мешканців м. Миколаєва. У програму знайомства з обсерваторією входили екскурсія по астрономічному музею, демонстрація діючих та історичних інструментів, а у вечірній час всі бажаючі змогли подивитися на зірки і Юпітер в телескоп, а також побачити, як ведуться сучасні астрономічні спостереження з використанням автоматичного телескопа. Приємно також відзначити, що на монеті, випущеної Національним банком України на честь 220-го ювілею міста Миколаєва, є зображення головної будівлі нашої обсерваторії.

НАО взяла активну участь у глобальному проекті МАС «Астрономічна і світова спадщина». Підготовлена ​​і представлена ​​в рабочею групу МАС нова форма заявки НДІ МАО по темі: «Астрономія від ренесансу до середини 20 століття». У серпні 2009 року Г.І. Пінігін брав участь і виступив з доповіддю на міжнародному конгресі "Astronomy and World Heritage: across time and continents", який проходив у Казані (Росія).

У серпні 2009 року опублікована нова книга «Династія астрономів Кнорре», підготовлена ​​за участю нащадків першого директора К. Кнорре, в даний час проживають у Франції. Крім того, видано буклет та інша рекламна друкарська продукція, присвячена НАО і МГА 2009.

Протягом року проводилися роботи з модернізації астрономічного музею. В результаті проведеної реставрації інструменту і ремонту павільйону для відвідувачів відкрито експозицію Вертикального кола Репсольда (1898 р.). Розширено і значно поліпшена експозиція астрономічного музею.

У листопаді 2009 року оформлено Центр НАО. Центром обсерваторії є центр круглого залу головної будівлі. Реально він відзначений гранітною плитою, на якій зображена чотирипромінних «троянда вітрів», орієнтована по меридіану (довгий промінь). По зовнішньому колу напис «Миколаївська обсерваторія» російською мовою початку 19 століття, а також значення широти та довготи центру НАО, які були виміряні К. Кнорре в 1829 році. При цьому за початок відліку був прийнятий меридіан Паризької обсерваторії.

На жаль, у зв`язку з епідемією грипу проведення міжнародного наукового нарада «Методи та інструменти в астрономії: від першого наземного телескопа до космічного інструменту» перенесено на травень 2010 року. Цій події буде присвячено урочисте відкриття меморіальної дошки першому директору Миколаївської обсерваторії Карлу Кнорре, яка була створена в жовтні 2009 року.

Святкування МГА 2009 викликало підвищений інтерес у жителів і гостей нашого міста до прекрасної перлині Північного Причорномор`я, найстарішої морської обсерваторії Южно-Східної Європи - Миколаївської астрономічної обсерваторії. За рік у її стінах побувало близько 1000 відвідувачів і число бажаючих познайомитися з нею продовжує зростати.