МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2020-08-28 16:00:02

26 серпня 2020 року пішов із життя Пінігін Геннадій Іванович, директор Миколаївської астрономічної обсерваторії з 1986 по 2015 роки.

Пінігін Геннадій Іванович народився 19 травня 1943 року у селі Акутиха, Бистро-Устокського району, Алтайського краю у родині службовця.

Трудову діяльність в астрономії Г.І. Пінігін розпочав як аспірант при Пулковській астрономічній обсерваторії у 1965 році та все своє життя віддав служінню науці УРАНІЇ. У 1973 році захистив кандидатську дисертацію,  у 1992 році захистив докторську дисертацію  «Определение прямых восхождений и склонений звезд посредством автоматического меридианного інструмента горизонтальной конструкции»,  у 1997 році йому присвоєно вчене звання професора.
Г.І. Пінігін був одним із провідних сучасних спеціалістів в області меридіанної астрономії і астрономічного приладобудування.
З 1986 року Геннадій Іванович очолював Миколаївську астрономічну обсерваторію. Під його керівництвом обсерваторія виросла в самостійну наукову установу, яка у відповідності до сучасного рівня науки істотно оновила і розширила тематику своїх наукових досліджень, успішно взаємодіяла з обсерваторіями Росії, Франції, Китаю, Туреччини та ін.
Під керівництвом Г.І. Пінігіна в Миколаївській обсерваторії склалася сучасна школа по астрономічному приладобудуванню. Г.І. Пінігіна відрізняло бачення нових напрямків у науці, уміння і енергія організовувати роботу наукових колективів для рішення важливих астрономічних програм.
Завдяки зусиллям і ініціативі Г.І. Пінігіна в 2007 році Миколаївська обсерваторія увійшла в Попередній список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України (№ 5116), а в січні 2008 року в цей список також включено серію “Астрономічні обсерваторії України”(№ 5267).
Г.І. Пінігін вів широку педагогічну роботу в вищих освітніх закладах м Миколаєва та м. Санкт-Петербургу. Він керував роботою семи здобувачів кандидатських дисертацій. Геннадій Іванович був автором більше 300 наукових публікацій і головним редактором практично усіх друкованих видань Миколаївської обсерваторії.
Г.І. Пінігін був членом Міжнародного астрономічного союзу, членом Європейського і Євро-Азійського астрономічного товариства, входив у склад Ради Української астрономічної асоціації та членом Вчених та спеціалізованих Вчених рад. Нагороджений державним орденом «За заслуги IIIступеня».
Світла пам'ять про астронома та керівника назавжди залишиться в серцях співробітників Миколаївської астрономічної обсерваторії та буде сяяти на небі світлом Малої планети № 7976 «PINIGIN».
Колектив Миколаївської обсерваторії передає слова співчуття та підтримки сім’ї Пінігіна Геннадія Івановичі.
Вічна пам’ять великому астроному!