МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2017-06-29 15:42:11

На засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.062.13 при Національному авіаційному університеті, науковий співробітник НДІ «МАО» Калюжний Микола Панасович успішно захистив кандидатську дисертацію по спеціальності 01.03.01 «Астрометрія і небесна механіка».

 

Тема дисертації

«Особливості застосування радіоінтерферометричних методів для визначення елементів орбіт геостаціонарних супутників».

Мета дослідження полягала в розробці методів та створенні мережі апаратних комплексів для забезпечення оперативного контролю орбітальних параметрів телекомунікаційних геостаціонарних супутників (ТК ГСС) за результатами вимірювань координат супутників, отриманих з використанням радіоінтерферометричного способу спостережень.

Розв’язано наступні завдання:
1. Розроблено і впроваджено радіотехнічний комплекс для визначення параметрів орбіти ТК ГСС радіоінтерферометричним методом. Створено європейську мережу станцій для прийому сигналів супутникового телебачення з високоточною прив’язкою до щосекундного сигналу (англ., pulse-per-second signal – PPS), який сформовано за допомогою приймача системи глобального позиціонування (англ., Global Positioning System – GPS).
2. Розроблено метод отримання часової затримки сигналу (англ., time difference of arrival – TDOA). Створено програмне забезпечення для розрахунку цієї затримки на основі кореляційного аналізу сигналів цифрового супутникового телебачення (англ., Digital Video Broadcasting Satellite – DVB-S). Ці сигнали випромінює контрольований ТК ГСС і приймають радіотехнічні комплекси у складі станцій європейської мережі.
3. Для функціонування радіоінтерферометричної мережі приймальних станцій, реалізовано віддалений доступ до комп’ютерів в режимі реального часу з метою контролю їх функціонування та оперативного отримання даних спостережень.
4. Розроблено та впроваджено оригінальне програмне забезпечення для розрахунку елементів орбіти ТК ГСС у дворядковому форматі (англ., Two-Line Element Set – TLE) за результатами вимірювань часової затримки сигналу.