МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2016-10-07 15:32:36
З 26 по 29 вересня 2016 року в НДІ “МАО” відбулася міжнародна наукова конференція “АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ наземної спостережної астрономії”, присвячена 195-річному ювілею Миколаївської астрономічної обсерваторії. В конференції прийняли участь більш як 50 спеціалістів з 13 астрономічних установ та обсерваторій України, Латвії, Словакії та Китаю. Серед учасників було також 15 молодих вчених. 

 

Гості познайомилися з історичними та сучасними телескопами МАО, дізналися про наукові роботи, які проводяться в обсерваторії.

Відкриття конференції відбулося 27 вересня о 10 годині в головній будівлі МАО. На нього були запрошені представники обласної і міської влади, народної освіти, наукової та культурної громадськості Миколаївщини, а також ветерани обсерваторії. До почесної президії були включені мер міста Миколаєва Сенкевич Олександр Федорович та представник Миколаївської облдержадміністрації Веліховська Алла Борисівна.
З привітаннями до учасників і гостей конференції звернувся співголова Наукового організаційного комітету Олександр Шульга. З ювілейними вітаннями до обсерваторії звернулися Сенкевич О.Ф.,
Веліховська А.Б., представники обсерваторій та громадськості міста Миколаєва.
Кращим співробітникам обсерваторії були вручені почесні грамоти міського голови, обласних ради й адміністрації та Української астрономічної асоціації.
У відповідності з наказом директора НДІ “МАО”, усім співробітникам МАО було оголошено подяку, а також ветеранам-пенсіонерам МАО вручені пам'ятні подарунки. Після завершення відкриття було зроблено колективне фото.
Тематика конференції включала в себе питання розробки методик, технічних засобів та програмного забезпечення для проведення і обробки позиційних та фотометричних наземних спостережень навколоземних об'єктів, зір, планет і астероїдів. Також висвітлювались результати використання віртуальних технологій для рішення сучасних астрономічних задач та результати обробки наземних спостережень.
Під час конференції обговорювались програма міжнародного співробітництва в наукових дослідженнях, координація зусиль щодо розширення Української національної віртуальної обсерваторії, проведення скоординованих спостережень небесних об'єктів. Протягом трьох днів в рамках п'яти секцій було заслухано та обговорено більше 30 усних і близько 10 стендових доповідей.
Великий інтерес викликали доповіді харківських астрономів під керівництвом Федорова П. М. про створення нового каталогу положень та власних рухів більше мільярда об'єктів.  Ці доповіді були відзначені цінними подарунками міжнародної консалтингової компанії SESTEMA FZ - одного зі спонсорів конференції.

В рамках конференції було проведено ряд робочих зустрічей з представниками зі Словакії, Китаю, Латвії та українських обсерваторій по ключовим питанням подальшого співробітництва. Роботу конференції забезпечував науковий оргкомітет, у який увійшли 11 вітчизняних та закордонних провідних спеціалісти та місцевий оргкомітет, створений із співробітників НДІ МАО. До відкриття конференції був випущений Збірник тез

Підготовлено папки учасників та пам'ятні подарунки ветеранам обсерваторії. Конференція проводилась за підтримки Міністерства освіти і науки України та Української Астрономічної Асоціації. Також конференцію підтримали спонсори: Міжнародна консалтингова компанія SESTEMA FZ (Об'єднанні Арабські Емірати) (4747), фірма «Майдан» (Миколаїв, Україна), фірма «ВЕЛАМ» (Миколаїв, Україна). Інформаційна підтримка конференції – журнал НАН України «Наука та інновації».