МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2015-09-21 16:18:38

У серпні 2015 року в Миколаївській астрономічній обсерваторії відбулась важлива подія - вихід на заслужений відпочинок директора Геннадія Івановича Пінігіна і призначення на посаду директора Олександра Васильовича Шульги.

Майже тридцять років Геннадій Іванович був за штурвалом корабля під назвою «Миколаївська обсерваторія» і впевнено вів наш корабель в океані світової науки, вивіряючи його курс, долаючи негоду і шторми, відповідаючи за життєдіяльність судна і благополуччя його команди. І ось тепер підійшов час підвести деякі підсумки і сказати щирі слова великої подяки і глибокої поваги нашому Капітану.

Дорогий Геннадій Іванович! Велика частина Вашого більш ніж півстолітнього шляху в астрономії віддана служінню науці в Миколаївській астрономічній обсерваторії в якості її сьомого директора. Ви посіли третє почесне місце після двох директорів Морської обсерваторії по терміну перебування на посаді директора (Карл Кнорре - 50 років та Іван Кортацці - 32 роки), але на відміну від них за Вами всі ці роки стояв цілий колектив співробітників обсерваторії, за який Ви по суті несли відповідальність. Тому тут Ви на сьогоднішній день безумовний лідер з 30-річним стажем керівництва науковим колективом!

На Вашу долю випало час грандіозних перетворень у житті нашого суспільства, пов'язане з перебудовою, розпадом Радянського Союзу і становленням держави Україна. Всі складності і потрясіння перехідного періоду наша обсерваторія під Вашим керівництвом не просто витримала, але при цьому отримала статус самостійної наукової установи України, а пізніше науково-дослідного інституту. І незважаючи на те що за ці роки чисельність колективу значно зменшилася (приблизно на одну третину), його якісний склад покращився: з 5 докторів наук, які працювали в обсерваторії, три з'явилися на світ в роки Вашого директорства, за цей же час 8 співробітників захистили кандидатські дисертації, у половини з яких Ви були науковим керівником. З призначенням Вас в 1986 році на посаду директора Миколаївська обсерваторія істотно «омолодилася» і поповнилася новими кваліфікованими кадрами. Ви завжди приділяли велику увагу як питанням підвищення кваліфікації співробітників обсерваторії, так і поліпшенню умов їх життя і побуту, розуміючи, що від цього залежить міцність і стабільність колективу. І наша обсерваторія дійсно відрізнялася невеликої плинністю кадрів, а сформований кістяк співробітників пройшов свій трудовий шлях разом з Вами в стінах нашої обсерваторії.

Хочеться особливо відзначити Ваш талант, Геннадій Іванович, як організатора науки, якого відрізняє бачення нових перспективних напрямків, енергія і вміння організовувати роботу наукового колективу для вирішення важливих астрономічних програм. В умовах сучасної конкуренції, у тому числі і в науці, Ви змогли визначити ті «ніші», які під силу для освоєння нашому невеликому колективу фахівців в умовах міського розташування обсерваторії. Ваш науковий інтерес, пов'язаний з питаннями дослідження оптимальних конструкцій і створенням нових меридіанних телескопів для наземних визначень координат небесних тіл, був підхоплений і розвинений обсерваторський колегами та учнями, що призвело до створення і модернізації цілого ряду телескопів МАО (ШАК, АМК, МКТ, Мобітел) , один з яких - Аксіальний меридіанний круг - у 1999 році став об'єктом національного надбання України. Великі зусилля були спрямовані на розширення міжнародної наукової кооперації та взаємовигідного співробітництва, до якого були залучені астрономічні установи не тільки України, Росії, але і Китаю, Франції, Туреччини зі своїми технічними та людськими ресурсами. А традиційні для Миколаївської обсерваторії наукові напрямки, такі як високоточні позиційні спостереження зір і об'єктів Сонячної системи та астрономічне приладобудування, були переведені на сучасні рейки шляхом освоєння та впровадження техніки ПЗЗ-спостережень. Крім того, за Вашої підтримки на початку 21 століття в обсерваторії з'явилися нові напрямки, пов'язані з навколоземною астрономією і віртуальними технологіями. Все це дозволило нашій обсерваторії стати ініціатором і організатором ряду міжнародних конференцій і нарад, які, безумовно, підняли рейтинг МАО серед астрономічних установ України.

Не можна переоцінити Вашу роль у становленні та розвитку історико-астрономічних досліджень в МАО, а також зусилля з просування астрономічних об'єктів України до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вирішенню цих питань було присвячено останнє десятиліття, а результатом цієї роботи стало видання понад 10 біобібліографічних збірників на 4 мовах про життєдіяльність вчених Миколаївської обсерваторії і включення двох астрономічних об'єктів в Попередній список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України - «Миколаївська астрономічна обсерваторія» (№ 5116) і «Астрономічний обсерваторії України» (№ 5267).

Вельмишановний Геннадій Іванович, Ви залишаєте пост директора в непростий для нашої держави час. Хочеться запевнити Вас, що нинішнє керівництво МАО постарається стати гідним наступником Вашої спадщини, обіцяє берегти і зберігати створене працею кількох поколінь миколаївських астрономів, високо нести честь і гідність рідної Миколаївської астрономічної обсерваторії. Від усієї душі дякуємо Вам за багаторічну безкорисливу працю, за Вашу відданість і вірне служіння науці - астрономії. Бажаємо Вам міцного здоров'я на довгі-довгі роки, сімейного щастя, мирного неба і величезного життєлюбства! Будемо раді продовженню нашої співпраці в майбутньому.

З повагою колектив НДІ «Миколаївська астрономічна обсерваторія»