МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2013-11-19 14:23:18

У книзі описані основні етапи життя та наукової діяльності відомого астронома, першого директора Миколаївської морської та астрономічної обсерваторії Карла Христофоровича фон Кнорре. Проживши 51 рік у Миколаєві, К. Кнорре вийшов на пенсію, маючи за плечима блискучу кар`єру: від студента 4-го курсу Дерптського університету до таємного радника (віце-адмірала). Напруженою та самовідданою працею К. Х. фон Кнорре сприяв розвитку Чорноморського флоту - забезпечував морехідні картами, удосконалював устаткуванням, навчав моряків методам астрономічної навігації.

 

 

Він створив обсерваторію широкого профілю для виконання гідрографічних, морських, геодезичних та астрономічних робіт, яка внесла величезний внесок у розвиток Чорноморського флоту і краю. Володіючи колосальною працездатністю, К. Х. фон Кнорре створив П`ятий лист для Берлінських академічних карт зоряного неба, що сприяло відкриттю двох малих планет (Астрея і Флора) і планети Нептун.

 

 

Робота К. Х. фон Кнорре для Чорноморського флоту і Північного Причорномор`я в цілому сприяла перетворенню необжитого степового краю в цивілізований край з розвиненою інфраструктурою, морськими і сухопутними комунікаціями, освітніми та науковими центрами, сучасними засобами зв`язку. Книга адресована всім, хто цікавиться історією вітчизняної астрономії і Чорноморського флоту, зокрема, найстарішої на півдні України морський і астрономічної обсерваторії в м. Миколаєві.

logo