МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2013-09-09 08:22:26

Міжнародний астрономічний союз  (МАС)  затвердив нові  "Правила присвоєння імен планетам та їх супутникам".

Преамбула

                  Люди надавали імена небесним об'єктам, принаймні відтоді, як з'явилося написання слова. Майже кожна цивілізація і культура використовує імена для опису зір  і  планет, які видно неозброєним оком, а також їх видимого розподілу на небі.

                  Концепція публічного іменування астрономічних об'єктів не нова, і вона передує будь-якій спробі їх наукового іменування, також відомої як позначення або номенклатура. І тільки в наш час, з появою все більш складних телескопів як на землі, так і в космосі, астрономи прийшли до необхідності встановлення процедури іменування небесних об'єктів для використання у своїх дослідженнях. В даний час багато об'єктів мають публічне ім'я і наукову назву (позначення), наприклад, туманність Оріона і Мессьє 42, Antares і Альфа Скорпіона, галактика Сомбреро і NGC 4594, та інші. Деякі з об'єктів мають більше ніж по одному імені. У науковій літературі наукові та публічні імена для даного об'єкта часто використовуються як синоніми. Синоніми можуть бути знайдені в різних базах даних, наприклад через розпізнавач  імені - Сезам, який підключається до базі SIMBAD в Страсбурзі, Франція і NASA / IPAC позагалактичної базі даних у JPL, Каліфорнія, США.
              У 1919 році після Першої світової війни був створений Міжнародний астрономічний союз (МАС).  Астрономи, як і інші вчені, вирішили обмінюватися інформацією і відкриттями формально через кордони. Відкриття все більшого числа небесних об'єктів призвело астрономів до вирішення прийняти різні класифікаційні схеми, зокрема, для малих тіл Сонячної системи. Спочатку неофіційно стало загальноприйнятим звернення до МАС для прийняття рішень по іменах об'єктів Сонячної системи - Плутон є хорошим прикладом. Враховуючи велику кількість відомих зараз астероїдів (майже 600 000), стало необхідним, щоб МАС ввів деякі правила. Наукові позначення зазвичай вказують на приналежність до класу і мають номер, як перефразований відомий астероїд B612, що з'явився в 1943 році в книзі Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц", і навіть публічне ім'я має бути офіційно вибрано. На сьогоднішній день близько 18 000 астероїдів мають імена, значне число яких було запропоновано громадськістю.

Положення і правила

                    МАС був офіційним арбітром у питанні назви планет і супутників з моменту його створення в 1919 році. Рішення МАС офіційно приймаються майже 11000 професійних астрономів, які є його членами з більш ніж 90 країн світу. Присвоєння імен небесним об'єктам згідно з науковими позначеннями і прийнятих правил є одним з обов'язків, які бере на себе МАС на благо людства. Вплив МАС виходить далеко за межі кола професійної астрономії, він відіграє важливу роль в освіті та інформаційно-пропагандистської діяльності, які охоплюють мільйони людей. Міжнародний рік астрономії 2009, ініційований і здійснений МАС, охопив понад 800 мільйонів фізичних осіб.
                    Саме згідно давньої глибокої традиції і досвіду,  МАС повністю підтримує участь широкої громадськості, або безпосередньо або через незалежно організоване голосування, в іменуванні супутників планет, недавно виявлених планет і зір, до яких вони належать.
                   МАС не вважає себе монополістом в іменуванні небесних об'єктів - теоретично кожен може прийняти такі імена, які він вибере. Однак, враховуючи гласність і емоційні вкладення, пов'язані з їх відкриттями, світове визнання є важливим.  МАС пропонує свій унікальний досвід на благо успішного процесу публічного іменування, який повинен відрізнятися, як і раніше, від питань наукових позначень.


Індивідуальні пропозиції для імен


Індивідуальні пропозиції необхідно направляти в iaupublic@iap.fr.

Вони будуть розглядатися в кожному конкретному випадку на індивідуальній основі, з рекомендаціями, як найкраще діяти далі. Зверніть увагу, однак, на правила іменування, зазначені у пунктах 6 і 7 нижче.

Кампанії по публічному іменуванню


                         Щоб допомогти в процесі вибору, уникаючи при цьому помилок через неповну інформацію, МАС пропонує організаціям, які планують кампанію з публічного іменування, робити це у співпраці з МАС, та інформувати її генерального секретаря про свої наміри і пропозиції. МАС готовий сприяти у вирішенні проблем та наданні відповідної інформації. Точніше, МАС вітатиме пропозиції від організацій, за умови дотримання наступних правил:
 1. До початку будь-якої громадської ініціативи з присвоєння імені, часто голосування (тут і далі «Процес»), спочатку необхідно звернутися до МАС з листом про наміри на ім'я генерального секретаря МАС.
 2. Цей процес повинен бути представлений у вигляді пропозиції від організації до МАС. Вчені чи наукові співтовариства можуть брати участь у процесі.
 3. Організація повинна вказати своїх правових або офіційних представників та її цілі, і пояснити причини ініціювання процесу для іменування певного об'єкта чи групи об'єктів.
 4. Процес не може отримувати або посилатися на будь-які доходи для тих чи інших цілей.
 5. Процес повинен гарантувати широку міжнародну участь.
6. Запропоноване публічне ім'я (або з боку окремих осіб, або кампанією з іменування) має задовольняти правилам і обмеженням в іменуванні малих тіл Сонячної системи, прийнятим МАС  та  Центром малих планет  (ЦМП). 

  Зокрема, пропоноване  ім'я має бути:
● не більше 16 символів,
● переважно одним словом,
● вимовними, як можна на більшій кількості мов,
● необразливими в будь-якій мові або культурі,
● не надто схожими на вже існуючу назву астрономічного об'єкта.
                   Крім того:
● імена домашніх тварин пропонувати не рекомендується,
● імена суто або переважно комерційного характеру не допускаються,
● імена людей, назви місць або подій, головним чином відомих політичної чи військової діяльністю не допускаються.
7. Процес повинен поважати інтелектуальну власність:

  • необхідно мати офіційну угоду з першовідкривачами, які можуть брати участь у процесі, необхідно вказати, що до цих пір існуючі імена, коли пропонувалися, є безкоштовними для громадського користування  тобто, наприклад, не підлягають авторській винагороді, як могло б бути у випадку імен, створених у художніх творах, таких як книги, п'єси, фільми та інші.

            Імена вже присвоєні астрономічним об'єктам можна перевірити за допомогою  цього  посилання  для імен галактичних та позагалактичних об'єктів, а також  бази  даних  ЦМП   для імен об'єктів Сонячної системи.
             Звертаємо увагу, що організації, які не готові слідувати вищевказаних правил, не можуть бути підтримані МАС, і імена, запропоновані ними, не будуть визнані МАС.
             До тих пір поки процес назви об'єкту, розпочатий за згодою МАС, не буде завершений, обговорення між пропозицією організації та МАС має бути суворо конфіденційним  для обох сторін. Після завершення будь-яких консультацій з громадськістю, остаточне уявлення МАС вибраних імен і подальше обговорення з МАС, також повинні бути конфіденційними.
             Коли організація рекомендує МАС ім'я або імена, відповідна Робоча група Виконавчого комітету МАС буде запитувати фахівців відповідних органів МАС (як правило, спеціалізовані комісії та/або робочі групи), а також приймати дані від організації для того, щоб вибрати ім'я (імена), яке буде затверджено прийняттям МАС рекомендованого імені. Обране ім'я (імена) буде публічно оголошено МАС.
            Зрозуміло, що, якщо наукове позначення для об'єкта (об'єктів) вже існує, публічне ім'я не замінить його, але буде визнано МАС як відповідне ім'я об'єкта (ів), що використовується публічно, і воно стане надбанням гласності поряд з внеском тієї організації чи фізичної особи, які запропонували його. Це публічне ім'я може бути використано в світі поряд або замість наукової назви постійно і без обмежень.
              Ці правила були затверджені Виконавчим комітетом МАС відповідно до рекомендацій Робочої групи - "Публічне іменування планет і супутників планет".


Члени Робочої групи МАС

Thierry Montmerle, Генеральний секретар МАС (голова) montmerle@iap.fr
Lars Lindberg Christensen, Президент Комісії 55 МАС (Зв'язок Астрономії з громадськістю), Прес-аташе МАС
Xiaowei Liu, Віце-президент МАС
Giovanni Valsecchi, Голова відділення F (Планетні системи та біоастрономія)
Robert Williams, екс-Президент МАС, Радник Виконавчого комітету.