МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2012-12-03 14:59:56

У XX столітті з'явилося досить багато пророцтв про «кінець світу», кожне з пророцтв описувало свою дату, але жодне з них так і не збулося. На сайті Вікіпедія можна подивитися «Список дат кінця світу». 21 грудня 2012 - міфічна дата кінця світу з точки зору астрономів буде цікава тільки тим, що це день зимового сонцестояння: самий короткий світловий день року. Всі передбачені на цей день катаклізми, які так люблять згадувати в своїх творах письменники-фантасти та журналісти «жовтої преси», не мають під собою жодної наукової основи. Найпопулярніші варіанти - «парад планет», планета Нібіру, ​​інверсія магнітного поля Землі.

Розглянемо коротко всі варіанти.

Нібіру - міфічна планета Сонячної системи. Немає жодних наукових доказів її існування. Більш докладно з нею можна познайомитись тут або на Вікіпедії. Якби подібне тіло дійсно прямувало до Землі, то його давно б помітили, причому за кілька місяців до зближення Нібіру, її було б видно навіть вдень. Нічого подібного не спостерігається ні вдень, ні вночі, так що хвилюватися не має причин.

Інверсія магнітного поля Землі - зміна напрямку магнітного поля, при якому північний і південний магнітний полюси міняються місцями. Деякі дослідники вважають, що під час інверсії магнітне поле буде настільки слабким, що не зможе захищати організми, які мешкають на планеті Земля від сонячної радіації. При цьому в розважальній літературі, яка і пророкує інверсію на 21 грудня, забувають згадати, що, по-перше, подібні процеси вже безліч разів відбувалися в минулому, а, по-друге, подібний процес займає не один день, навіть не один рік а близько 5000 років. Докладніше про це можна почитати тут. На даний момент не помічено жодних ефектів, що вказують на можливу інверсію магнітного поля.

Парад планет - астрономічне явище, під час якого певна кількість планет Сонячної системи знаходяться по одну сторону від Сонця в невеликому секторі і візуально вони розташовані недалеко одна від одної на небі. Розрізняють «великий» і «малий» паради планет. «Малий» парад планет - це коли Меркурій, Венера, Марс і Сатурн виявляються по одну сторону від Сонцяв невеликому секторі, така подія відбувається 1 раз на рік. «Великий» парад - подія куди більш рідкісна - відбувається раз на 20 років, коли по одну сторону від Сонця опиняються Земля, Венера, Юпітер, Марс, Сатурн, Уран. В інтернеті можна знайти безліч різних планетаріїв і моделей Сонячної системи, наприклад одна з моделей представлена ​​на сайті. Встановивши дату на 21 грудня 2012 року, можна подивитися, як будуть розташовані планети. Нічого унікального в їх розташуванні немає. Якби парад планет міг приводити до негативних явищ, то за час існування людства це вже було б відомо. Всі паради планет, як і минулі, так і майбутні можна передбачити або порахувати і порівняти з історичними подіями, але це вже робота не астрономів.

Підбивши підсумок, хотілося б нагадати, як очікували кінець світу у 2000 році, історій, теорій, пророцтв, припущень тоді було чи не більше, ніж зараз... А ось кінця світу не сталося, як і не трапиться в 2012 році. Залишається тільки дивуватися, як у наш "освічений вік" вдається так легко задурманити мізки досить великої частини населення, і чому такі примітивні «страшилки» викликають такий ажіотаж!