МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2012-05-31 12:01:28

6 червня, ми станемо свідками останнього у 21 столітті проходження Венери по диску Сонця, наступне відбудеться у грудні 2117. Початок входу Венери на диск Сонця відбудеться о 1 год. 09 хв. 38 сек., схід - о 7 год. 49 хв. 35 сек. за київським часом. Ця подія цікава тим, що ми можемо спробувати побачити «явище Ломоносова», коли навколо Венери в момент її сходження з диска Сонця можна буде побачити її атмосферу.

В силу того, що середина припадає на 4 год. 29 хв. 36 с., до сходу Сонця, то на цей раз жителі України зможуть побачити лише заключну частину всього явища. Помітити оком диск Венери, який проектується на диск Сонця, буде складно, оскільки видимий кутовий розмір диска Венери становитиме одну кутову хвилину - Венеру буде видно як дрібну чорну цяточку на диску Сонця. Отже, початок сходження Венери почнеться о 7 год. 31 хв. 39 сек., а все явище закінчиться, як уже згадувалося вище, о 7 год. 49 хв. 35 сек. за київським часом.

Для спостереження цього явища в Миколаєві рекомендується заздалегідь вибрати відкриту площадку, з місця якої буде видно ділянку неба на висоті 23°-26°, обмежену азимутами 81°-84° (тут наводиться географічний азимут, відрахований від напрямку на північ до сходу). Це легко зробити приблизно за допомогою компасу і будь-якого кутомірного приладу (наприклад, транспортира в комбінації з виском). Таким чином, Ви зможете завчасно підготуватися до спостереження цього рідкісного явища.

Важливе застереження: Сонце — це надзвичайно яскраве джерело світла, спостерігати його очима небезпечно, тим більше в оптичний інструмент. Треба обов'язково захистити очі за допомогою темного фільтра. Придатність фільтра можна перевірити простим переглядом диска Сонця оком. У випадку, якщо Ви у змозі комфортно, без подразнення очей, бачити диск Сонця, то фільтр можна використовувати в оптичній трубці. Зверніть увагу, що фільтр в оптичній трубці буде сильно нагріватися і може тріснути прямо під час спостереження, а Ви можете втратити зір.

Для спостережень краще спроектувати зображення диску Сонця на аркуш паперу або іншу плоску поверхню, в такому разі відпадає необхідність у темному фільтрі. Ви зможете регулювати відстань між окуляром оптичної трубки і екраном для досягнення оптимального збільшення і контрастності зображення.