МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2011-05-30 12:15:18

З 7 по 17 грудня Земля щорічно проходить через метеорний рій, так що ми стаємо свідками одного з самих рясних метеорних потоків - Гемініди, відкритого в 1862 р. Цього року максимум метеорного потоку 14 грудня припав практично на першу чверть Місяця (13 грудня), так що Місяць до моменту максимуму, близько 2 години ночі, вже зайшла і дозволила побачити його у всій красі.

В умовах нашого міста та мінімальної засвічення найбільшу кількість Гемінід може становити близько 30 метеорів на годину або один метеор кожні дві хвилини, за містом - до 70 метеорів на годину або один метеор приблизно кожну хвилину! Радіант Гемінід (умовний центр потоку) знаходиться в сузір'ї Близнюків, латинська назва якого "Геміні", від якого і пішла назва потоку. У 1983 р. був відкритий астероїд Фаетон і вченим вдалося динамічно зв'язати орбіту цього астероїда і метеорного потоку, тому зараз астероїд називають «батьківським» тілом Гемінід. Швидкість метеорних тіл Гемінід - близько 35 км в секунду.

Всі метеорні тіла згоряють повністю в атмосфері на висотах 80-120 км, іноді їх в просторіччі називають «падаючими зірками» (звернімо увагу, що до зірок метеори ніякого відношення не мають!). Зазвичай «батьківськими» тілами метеорних потоків є комети, які в наслідок свого періодичного повернення до Сонця і нагріву (поступового «випаровування») розпалися на дуже малі тіла, утворилося слабо пов'язане скупчення тіл та з часом заповнило первісну орбіту комети. Таким чином, Земля у своєму щорічному зверненні близько Сонця перетинає старі кометні орбіти, заповнені дрібними тілами, або метеорні рої.

Проходження Землі через метеорний рій не представляє ніякої загрози для Землі, оскільки всі дрібні тіла розміром менше десятка метрів повністю згоряють в атмосфері, що і дозволяє нам милуватися цим красивим природним явищем.