МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2010-12-02 18:07:21

НДІ «Миколаївська астрономічна обсерваторія» запрошує Вас взяти участь в урочистому відкритті Міжнародного наради «Методи та інструменти в астрономії: від першого наземного телескопа до космічного інструменту», яке відбудеться 18 травня 2010 року в 9 годин ранку в Миколаївській Астрономічній обсерваторії за адресою вул. Обсерваторна 1.

До відкриття наради приурочена церемонія урочистого відкриття пам`ятної дошки на честь першого директора К.Х. Кнорре, на яку будуть запрошені представники обласної та міської влади, народної освіти, наукової та культурної громадськості Миколаївщини.

Співробітники НДІ МАО з великою повагою ставляться до пам`яті К.Х. Кнорре, який віддав понад півстоліття служіння астрономії і нашої обсерваторії. У 2004 році видавництвом «Атол» випущений бібліографічний збірник «Карл Кнорре - перший астроном Чорноморського флоту», написаний співробітниками обсерваторії Г.М. Петровим і Г.І. Пінігін, а на початку 2007 року у видавництві Ірини Гудим вийшов французький переклад цієї книги, значно доповнений і поліпшений в результаті творчої співпраці з Сюзанною Ераль і Сержем Прато, нащадками К.Х. Кнорре, що проживають у Франції. У серпні 2009 року опублікована книга «Династія астрономів Кнорре» (Г. І. Пінігін, С. Ераль). Крім того, восени 2007 року вони стали гостями обсерваторії та міста Миколаєва, прибувши з метою знайомства з містом, де проживав, творив науку та історію їх знаменитий предок.

Карл Кнорре, учень геніального Вільгельма Струве, призначений на посаду морського астронома і директора обсерваторії в 1821 році. У той час він був 19-річний випускником Дерптського університету. У 1825-27 рр.. К. Кнорре відвідав кращий обсерваторії Німеччини, Франції, Англії і замовив обладнання для обсерваторії. Зустрічі з відомими астрономами (В. Струве, Ф. Бесселя, Д. Араго), ознайомлення з новими методами спостережень і їх обробкою вплинули на становлення молодого вченого. У його обов`язки входило викладання морської астрономії кадетам штурманського училища, керівництво гідрографічними роботами на морях, забезпечення флоту точним часом і підзорними трубами. Поряд зі своєю багатогранною діяльністю К. Кнорре займався науковими астрономічними спостереженнями, вписавши своє ім`я в історію астрономії як автора 5 листа зоряної карти Берлінської Академії наук, за допомогою якої пізніше були відкриті малі планети Астрея і Флора. У початковий період діяльності обсерваторії К. Кнорре були виконані гідрографічні роботи на Азовському, Чорному і Мармуровому морях, проведені опису та визначені більш точні географічні координати багатьох опорних пунктів карт зазначених морів (довготи і широти). Кнорре прослужив на посаді астронома Чорноморського флоту 50 років і в 1871 році в титулі «Таємного радника», який відповідає нинішньому генеральському чину, вийшов у відставку.