МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2010-11-17 13:06:12

Проект "Астрономія і Світова спадщина"

У 2005 році Центр світової спадщини ЮНЕСКО оголосив про початок нового проекту Initiative "Astronomy & World Heritage", метою якого було виявлення та збереження об'єктів, пов'язаних з астрономією і мають історичну та культурну цінність. З 2005 року Миколаївська астрономічна обсерваторія активно включилася в цей проект, підготувала і представила в Національну комісію України у справах ЮНЕСКО пакет документів на включення обсерваторії в Попередній список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України і у березні 2007 року вона була занесена в цей список під номером 5116 . Наступним кроком є ​​підготовка так званого «Номінаційного досьє» - пакета документів з докладним описом об'єкта, стану збереження та управління ім.

У 2007 році в Україні в рамках «Ініціативи» була організована астрономічна експертна група, очолити яку рішенням Ради УАА було доручено директору НДІ МАО Г.І. Пінігін. У 2008 році завдяки активним зусиллям членів експертної групи та сприянню з боку Національної комісії України у справах ЮНЕСКО та Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури і туризму України в Попередньому списку ЮНЕСКО від України з'явився новий серійний об'єкт "Астрономічні обсерваторії України" (номер 5267 ), в який крім нашої обсерваторії включені ще три українські обсерваторії (Кримська АО, Одеська АО та АО Київського національного університету), які представляють історико-наукову цінність з точки зору світової спадщини.

У 2008 році з метою розвитку проекту ЮНЕСКО «Астрономія і світова спадщина» напередодні Міжнародного Року Астрономії 2009 був прийнятий Меморандум взаєморозуміння між ЮНЕСКО та МАС і створена робоча група МАС / ЮНЕСКО при Комісії 41 Міжнародного астрономічного союзу під керівництвом англійського астронома Clive Ruggles з метою перегляду та розробки нових критеріїв для відбору саме астрономічних об'єктів. До групи увійшли 2 представники від України (Г. Пінігін і Ж. Пожалова). У 2008-2009 роках проект отримав подальший розвиток під назвою «Тематичне вивчення - Thematic Study». У ньому ставиться завдання створення бази даних астрономічної спадщини від передісторії до космічної астрономії (всього 16 тем) з метою захисту та збереження. Робота в даному напрямку проводилась в рамках одного з проектів Міжнародного Року Астрономії 2009 "Астрономія і світова спадщина». Миколаївська астрономічна обсерваторія активно беручи участь в цьому проекті, підготувала і представила в робочу групу МАС / ЮНЕСКО нову форму заявки за темою «Астрономія від ренесансу до середини 20 століття», а Г.І. Пінігін в серпні 2009 року взяв участь і виступив з доповіддю на міжнародному конгресі «Астрономія і світова спадщина: крізь час і континенти», який проходив у Казані (Росія).

У липні 2010 року на сайті робочої групи МАС / ЮНЕСКО з'явилася електронна версія збірника «Heritage Sites of Astronomy and Archaeoastronomy in the context of the World Heritage Convention: A Thematic Study», який є результатом спільної діяльності робочої групи та комітету ЮНЕСКО ICOMOS (International Council on Monuments and Sites). Цей документ являє загальний погляд на астрономічну спадщину, намагається визначити те, що представляє "видатне універсальне значення для людства" з точки зору астрономії. На жаль, в цьому документі практично не представлені астрономічні об'єкти Росії, Україні та інших країн СНД.